Olaszrizling

Magyarországon a fehérbort adó fajták közül legelterjedtebb az Olasz rizling. Származása vitatott, valószínűleg Franciaországból került Németországba, majd onnan Európa többi bortermelő országába, így hazánkba is. A nagy filoxéra járvány után betelepített fajta, ma már Magyarországon őshonosnak számít – hungaricum. Ez a fajta itt érte el sikere csúcsát. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a fajta borának.
Bora különleges, a keserű mandulára emlékeztető ízű és zamatú, illatában diszkrét gyümölcsösség fedezhető fel.

Cikkek az olaszrizlingről:

Borbarát, 2007. IX. évfolyam 4. szám
„HAMUPIPŐKE

Észre sem vesszük, és az olaszrizling teljesen átírja helyét és megítélését a ma­gyar bor fogalomtárában. Tíz esztendeje még egy közhelyekkel agyonterhelt tömeg bor volt, melynek egyéniségét csak a különböző szakkönyvek vagy ismeretterjesztő brosúrák sejtették ismerni, a valóságban azonban szinte értelmez­hetetlen volt. Mára viszont a fogalom lassacskán kibontakozik. Az egykori csúf kis szolgálóleány egyre többször engedi sejtetni királylányi mivoltát. S ami a me­sék világát is felülmúlja tulajdonképpen, az nem más, mint hogy a gyanús jelek nemcsak rajta, hanem a másik egykori csúfságon, a furminton is mutatkoznak. A két fajta szinte párhuzamosan, olykor együtt hódítja vissza a remek fekvésű domboldalakat. Az olaszrizling inkább a kedvesség, az apró mozdulatok bora, míg a furmint inkább az erőé és a vitalitásé. Valószínűnek tűnik, hogy a hazai chardonnay-k fénykora leáldozott. Miként azon ízdivatok kora is, amelyeket szük­ségszerűen teremtett meg kényszeredett iramú felzárkózásunk a világ borászati technológiai követelményeihez. Másként fogalmazva: az olaszrizlinggel és a fur­minttal nem a nemzetközi bordivatok aktuális vagy már levedlett jegyeit tanul­juk meg, hanem borvidékeinket ismerhetjük meg - immár valós értékeikkel. Nem véletlen e fajták - egyelőre csak - sarjadzó népszerűsége. Érdemes megkü­lönböztetett figyelemmel követni ezeket a tételeket: sok meglepetéssel fognak szolgálni a következő években - akár magukban, akár egymással házasítva.”


http://www.badacsonyi.hu/bor/fajtak/olaszrizling.html

„Olaszrizling
Csak névrokona a rajnai rizlingnek. Franciaországból származik, de ma már sokkal jobb eredményt hoz nálunk, mint eredeti hazájában. Ott igazán már nem is ismerik. Elsősorban a német nyelvterületen és hazánkban kedvelik. Nálunk talán ez a borívó emberek "alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos.
Viszonylag biztonságosan terem, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Illatban nem igazán gazdag. Ha nagy minőségű, rezedára emlékeztet, savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek, de mindenképpen szelídebbek, mint a rajnai rizling savai. Utóízében gyakori a keserűmandula. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja.
Régen ez jellemző volt a borvidékre, hogy a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. A hatvanas években hagyományos műveléssel a Balaton-felvidéken még egy tőke maximum 1 kilogrammot termet, de inkább fél kilogrammal, 20 mustfok fölött szüretelték. Néhány évtizedre megszakadt ez a folyamat, mert a piac nem értékelte a különleges minőséget. A lassan forgó pénz miatt a termelők nem is nagyon vállalkozhattak rá. Egy olyan időszak, amikor a mennyisség lett igazán fontos, s ekkortól a jelentősége csökkent. Szerencsére ez a folyamat az utóbbi években megfordult, és az olaszrizling ismét egyre fontosabb, elismertebb fajtává válik. Ebben jelentős része van a késői szüretek terjedésének, amelynek köszönhetően csodálatos illat és zamatanyagok jelennek meg a borban, s mindehhez egy erős test párosul. A balatoni borok 2002 évi versenyén például a négy nagyarany érem közül hármat késői szüretelésű olaszrizling nyert el. Az olaszrizling legfontosabb termőhelye a Balaton-felvidék, Csopaktól Badacsonyig. Igazán itt jönnek elő benne azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik a fajtát. Ezt nem csak az itt élők mondják, a máshonnan származó borbírálók is így érzik.


A gyakorlati tapasztalatok szerint jelentős különbségek lehetnek még a Balaton-felvidéken termett olaszrizlingek borai között is. "Nagyon jól követhető volt, hogy Csopakról elindulva hogyan emelkedett a sav. Tehát Csopakon volt a leglágyabb, Badacsony, Balatonederics felé haladva egyre erősödött, majd a Somlón különösen erős volt. Ez a termőtájból - talajból, éghajlati viszonyokból, mikroklímából - adódó sajátosság. Zánka ebben a sorban valahol középen helyezkedik el.
Természetesen azonos körzetekben is jelentős eltéréseket lehet tapasztalni annak alapján, hogy milyen fekvésű egy terület. A tanúhegyek északi részén például savasabb, délen lágyabbak. Száraz meleg években előfordulhat, hogy miközben a déli oldalakon elbomlanak a savak - mert a növény így védekezik a nagy meleg ellen -, az északi oldalon megmaradnak, hisz ott ilyenkor megfelelőbb a klíma. Hűvösebb években megfordul a dolog. A déli fekvésű területeken kellemes savak alakulnak ki, nem bomlanak el, miközben az észak oldalon nem érik be megfelelően a gyümölcs, nincs megfelelő mustfok, a savak nyersek, vadak maradnak.
Régen ezt úgy próbálták korrigálni, hogy egy-egy nagyobb birtok részei a vidék különböző területein voltak. Így majdnem minden évjáratban szüretelhettek megfelelő minőségű termést valamelyik részről."(Kulka Gábor - 8. borkóstoló)”


http://www.konyhamuveszet.hu/2005_2/04_borvilag04.html

Borvilág
„Olaszrizling másképpen

Nevezhetnénk akár a „legmagyarabb” szőlőfajtának is, holott nem magyar eredetű. Mégis annyira ideszokott a Kárpát-medencébe, hogy szinte mindenki magáénak érzi. Pedig valódi térhódítása borvidékeinken csak a filoxéravész után, a 20. század elején indult el.

Ma az olaszrizling a legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk összes borvidékünkön, kivéve Tokaj-hegyalját. Területe jelenleg mintegy 6000 hektár, ebből a legnagyobb ültetvényeket Badacsony, Balatonfüred, Csopak és a Balaton-felvidék mondhatja magáénak, egyenként, több mint 700 hektáros darabokat. Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi; akár pezsgő alapbor is készíthető belőle, bár e tulajdonságát hazai borászaink eddig nem nagyon használták ki.

Ha lehetne borszőlő etalont kitalálni, az bizonyosan az olaszrizling lenne. Fürtje kicsi, tömött, érett sárgás bogyói gusztusosak és ízletesek, héja vékony, a héjban érezhető a cserzőanyag, leve bőséges. Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Cukorgyűjtő képessége is átlag feletti. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: ezért igazi férfias bornak tartják. Hajlamos az aszúsodásra is. A badacsonyi aszút szinte kizárólag ez a fajta adta. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. A késői szüretet meghálálja. Ízeit a hosszabb fahordós érlelés nemessé teszi, érdemes rá időt szánni. Mátraalján és a Bükkalján (Egerszólát körzetében) könnyedebb és virágosabb illat- és ízkaraktert mutató bor születik belőle.

Legszebb magyarországi képviselőivel a Balaton-felvidéki vulkánokon, Csopakon és Somlón találkozunk. Itt született bora hosszú életű, jó esetben ez akár 15-20 évet is jelenthet. A rajnai rizling mellett sokan lenézik a fajtát, de a magyarországi példák rendre rácáfolnak a lekicsinylő véleményekre. A mai magyar kínálatból kiemelkedik a csopaki Jásdi pince, a Szent Orbán Pince (Badacsony), a Scheller Szőlőbirtok (Balaton-felvidék), Figula Mihály (Balatonfüred), Légli Ottó (Balatonboglár), és az egri borvidék számos termelője (Gál Lajos, a St. Andrea Pince, Thummerer Vilmos, az Orsolya Pince).

A hivatalos bemutatásnál azonban lényegesen többet ad a fajta. Én magam sokszínűségét és megbízhatóságát tartom a legtöbbre. Nem lehet véletlen, hogy termelőink színe-java átmeneti hűtlenkedések után visszatér hozzá. Szekszárdon, ahol a chardonnay nem tud igazán elegáns savakat felmutatni, újra sokan telepítik. Villányban, ahol más fajtákért fárasztja magát a boriszsza, meg tudta őrizni irigyelt termőhelyét a Kopárban. És akkor még nem beszéltünk az olaszrizling olyan termőhelyeiről, ahol valóban otthon érzi magát – a Balaton körül, Somlón és a Bükk táján. Badacsonyban feltámadt az aszú, Dél-Balatonon a botritisz új irányokat mutatott a fajta szerelmeseinek. Az egri termelők közül többen is új kishordós erjesztésű és érlelésű olaszrizlingekkel jelentkeztek, ami megint csak egészen más karaktert adott a fajta borainak.

Nézzük csak meg újra, mitől lehet „nagy” egy-egy szőlőfajta? Alapvető követelmény, hogy megbízható, állandó és magas minőséget tudjon adni a különféle geológiai és klimatikus viszonyok közötti termőhelyeken. A borok mindenkori értékmérői közül semmiképpen nem hiányozhat az érlelhetőség, eltarthatóság kritériuma. Bármilyen kedves is lehet egy Márton-napi újbor, vagy az egy éven belüli fogyasztásra szánt bármely bor, nem lehet sem piaci, sem a gyűjtők körében elérhető árát összevetni egy hosszú távú társával. S annak ellenére, hogy Hugh Johnson ironikus fogalmazása szerint az olaszrizling „szeretne rizling lenni”, mi úgy érezzük, hogy ha nem is rizling, de kellően nagy fajta ahhoz, hogy legalább mi értékeljük. (Amúgy érdemes tudni, hogy még másodunokatestvéri kapcsolatban sem áll a rizlinggel, mely Németország közismert vezető fajtája, s rajnai vagy fehér rizlingnek nevezik.) Ha Johnson úrnak alkalma nyílt volna velünk együtt ugyanazt az olaszrizling szortimentet végigkóstolni (amint a jelen íráshoz kapcsolódó kóstolási jegyzetekben olvasható), bizonyára más lett volna a véleménye. Mondom ezt olyan jogon is, hogy a Balaton-felvidéken magam is 12 évjáratát palackoztam e fajtának, és a helyi pincékben legalább, 200-300 féle, ízig-vérig kistermelői, szépítetlen, őszinte olaszrizlinget kóstoltam. Ajánlom ugyanezt mindenkinek, talán még nem késő.

Érdemes útra kelni és meglátogatni a Csobánc, a Hajagos, a Szent-György-hegy, a Káli-medence vagy akár Badacsony aprócska pincéit. Tiszta ízű, szép savú, telt, néha kissé oxidált, de értékes, semmivel össze nem téveszthető karakterű, fanyarkás borokkal lehet találkozni. Kiváltképp alkalmasak szomjoltásra nyáridőben, kaptatók után, mandulafa árnyékában. Ha felfedező utunkat nem a szigorúan vett Balaton-felvidéken, hanem távolabb, a Füred–Csopak táji vonulatok szőlőhegyein végezzük, megint különlegesen egyedi, a mineralitást talán jobban közvetítő borokat kapunk. Míg a Badacsonyból származó borokban a bazalt melegét érezzük, addig az itteniek illatában virágokat, ízében sós mandulát.

A Somló megint más. Itt nincs víz, nincs pára, csak napsugár és tikkasztó meleg, amit a bazaltorgonák árasztanak nyáridőben az erre járókra. A Somlón szőlő is, gazdája is küzd az életért. S az eredmény: hamisítatlan somlói bor, az olaszrizling kissé kemény karakterével. Kedvesebb, mint a juhfark, nemessége talán nem ér fel a furmintéhoz, nem bájol el úgy, mint a hárslevelű vagy a tramini, de ő maga a megtestesült somlai. Fiatalon vadóc, éretten sima és telt. Kibontakozásához idő és levegő kell. S mi van a másik oldalon? Egerszólát. A szóláti olaszrizling fogalom. Az elmúlt évtizedekben elhalványult, sok más bormárkához hasonlóan. Most megint lehet bizakodni. Az egykori elismert hírnevet visszahozhatja az egy fajtából, egy termőhelyről születő kiváló minőségű bor. A helyi gazdák szerint a nagyapák itt is szinte minden évben új hordóba szűrték a hegy levét, abban is erjesztették. Hogy azok milyenek lehettek, nem tudjuk. Ma Gál Lajostól és Lőrincz Györgytől várjuk, hogy bebizonyítsák, a fajta alkalmas hosszan tartó ászkolásra. Sav- és ízanyag-tartalma gondos szőlészeti munka mellett olyan bort garantál, amely összemérhetővé teszi a legnagyobb száraz fehérborokkal. Legszebb egyedei képesek eleget tenni az új kishordós erjesztés követelményeinek is. (Ugyanakkor házastársnak is jó, mert ha kell, alkalmazkodni tud.)

A fajtának is van még egy számunkra kiaknázható tulajdonsága. A nemzetközi piac ugyanis megelégelte a chardonnay, sauvignon blanc, cabernet hármas egyeduralmát, és új ízek felé fordult. Vörösborokból nem szenved hiányt az európai borkedvelő, bár itt is fokozott érdeklődés kíséri a eddig kevésbé ismert fajták feltűnését, mit amilyen Itáliából pl. az Aleatico vagy a Primitivo. A világban keresettek az intenzív illatú, nagytestű, száraz fehérborok. Olaszrizlingünk elég egzotikus ahhoz, hogy felkeltsük vele a borkedvelők érdeklődését. Ehhez egy dolog kell: nagy minőség. Ugyanis lehet, hogy fajtajelleget a holland vagy éppen angol vásárló nem tudja felismerni ebben a borban, de a silány minőséget annál inkább…

Mielőtt a honi kínálatban kapható olaszrizlingek részletes kóstolási jegyzeteit az olvasó elé tárnánk, hadd jegyezzük meg: Eötvös Károly remek útleírásának „gyulakeszi embere” is olaszrizlinget kínált a Csobánc oldalában Gyulai Pálnak és többi vendégének…

Kitekintés

Az olaszrizling nem tartozik sem az őshonos, sem a világfajták közé. Amolyan „köztesnek” tekinthető, hiszen itt Európában meglehetősen nagy területen találkozhatunk vele. Dél-Németországtól kezdve a Kárpát-medence valamennyi termőhelye, Bulgária és kis mennyiségben Észak-Itália is osztozik rajta. Eredetét mind a mai napig homály fedi, legnagyobb valószínűséggel francia földről származik. Kifejezetten kedveli a melegebb, száraz klímát és gazdag talajokat, vagyis Közép-Európa szőlőtermő régiói tökéletes hazát tudtak nyújtani számára. Ausztriában, azon belül Dél-Stájerországban lehet kóstolni szép és karcsú olaszrizlingeket (Welschriesling), csillogóan tisztákat és acélosan hűvöseket. Aki ennél többre vágyik, kóstolja meg a Fertő tó környékén termett borokat. Itt a termőterület jelentős részét szintén ezzel a fajtával telepítették be. Nem véletlen, hogy az egykor a tokajival és ménesivel együtt emlegetett ruszti aszú egyik komponense az olaszrizling volt, a másik a furmint. Ma BA és TBA (Beerenauslese, Trockenbeerenauslese), valamint Ausbruch kategóriában is találkozunk vele. Magas cukortartalom, sok botritisz és visszafogott savvilág jellemző rájuk. A világ kevéssé ismeri őket, de szintén kóstolásra érdemes olaszrizlingek születnek szlovén és horvát területeken is. Szlovénia hazánkhoz közel eső részein – Jeruzsálem környéke – többnyire kevés maradék cukorral, de nagyon szép tiszta, gazdag ízvilággal bemutatkozó borokat kínál. Romániában általában félédes-édes iskolázásban készítik. Európán kívül a fajta Kínában keltette fel a borászok érdeklődését.”